дамян иванов дамян иванов Потребител

ДДС при внос на стоки с нулева ставкаЗдравейте,Ние сме фирма, регистрирана по ддс и имаме следната дилема - искаме да внасяме хранителни добавки от Англия с цел продажбата им в България през електронен магазин (банално), само че се оказва, че този тип стоки са с нулева ставка в Англия (0% ДДС).В общия случай, доставчика от Англия би трябвало да издаде фактура без ДДС за нашата фирма, и след като ние получим стоката - да си самоначислим ДДС. Но в конкретния случай - фактурата която ще ни издаде английската фирма ще бъде всъщност с 0% ДДС (т.е. ние ще купим стоката на същата цена на която я купува и крайния потребител.Въпроси:

1. В този случай - как трябва да процедираме ние при получаване на стоката?

Трябва ли да начислим отново 20% Българско ДДС и има ли начин това да се избегне?2. Ако Английската фирма ни издаде касова бележка все едно ние се явяваме краен поребител, трябва ли ние отново да начислим ДДС при препродажбата на стоката в България?Благодарим предварително!


Отговори

  • Здравейте,

    Не разбирам какво точно е притеснението Ви във връзка с покупката на тази стока от Англия. Във всички случаи на вътреобщностни доставки (ВОД) в рамките на ЕС доставчикът не начислява ДДС, или както Вие посочвате - ДДС-то е 0%. Ако имате предвид, че тези храни имат някакъв специален ДДС режим в Англия и не се облагат по принцип с ДДС, то това няма абсолютно никакво значение за целите на българското ДДС третиране. У нас тези храни си се облагат със стандартните 20% ДДС.

    Длъжни сте при получаването на стоките в България (ВОП) да си самоначислите 20% ДДС. Имате това задължение във всички случаи, независимо от това как английският Ви доставчик е документирал продажбата.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->