радослав славов радослав славов Потребител

СИДДО България - Украйна - център на жизнени интересиЗдравейте ,

Случайно попаднах на вашият сайт в мрежата докато търсех отговор на проблема който възникна пред нас. Ето какъв е той:

Съпругата ми е украинка, има статут на постоянно пребиваващ в страната, женени сме от 18 г., имаме три деца. Тя има постоянна работа и преди две години подаде документи за получаване на българско гражданство. Преди няколко месеца получихме положителен отговор на молбата, но условието е да покаже няколко документа, един от които е справка от украинската данъчна служба, че тя няма данъчни задължения в Украйна. Ние подадохме молба за издаване на тази справка в Украйна, при което от там ни поискаха справка за трудовите доходи в България за последните няколко години. Тук възниква моят въпрос:

Съгласно спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане на доходите на физически лица от 1997 г., сключена между България и Украйна, определянето на центъра на жизнени интереси определя и страната в която се плащат данъците от трудови доходи. Интересува ме какъв документ трябва да се представи на украинските служби удостоверяващ факта, че центърът на жизнени интереси е в България и при проблеми от данъчните в Украйна към коя от техните служби или министерства трябва да изпратя подобно писмо?

Поздрави!Отговори

 • Центърът на жизнените интереси се намира в България, когато интересите на лицето са тясно свързани със страната. При тяхното определяне могат да се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност, и мястото, от което управлява собствеността си.

  Мисля, че следните неща ще са достатъчни: копие от адресна регистрация, служебни бележки за доходите от работата й, както и от вашата, желателни са и служебни бележки от училищата на децата.
 • Здравейте,

  Документите, които колегата по-горе е посочил, трябва да са достатъчни за Украинските органи за да установят, че жизнените интереси на Вашата съпруга, са в България. За съжаление не мога да Ви насоча към кой точно украински орган да се обърнете при проблем. Моят съвет е при наличие на такъв да се обърнете или към НАП или към Украинското посолство.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със СИДДО

-->