Veselina Dimitrova Veselina Dimitrova Потребител

Транспорт на стоки за износМоже ли да се осчетоводят по отделно 2 фактури издадени от българска фирма, от който едната е за износ на стоки за Македония, а другата е за транспорта на тази стока? Втората сме издали без начисляване на ДДС върху транспотра, за да не плащат в Македония ДДС и Мито върху транспотра, а само върху стоката?

Правилно ли е да не си начисляваме ДДС върху транспорта след като е за Македония?

Благодаря!Отговори

  • По принцип правилно не сте начислили 20% ДДС. Ако трябва да сме пунктуални, всъщност сте начислили 0% ДДС, каквото е коректното третиране на доставката по международен транспорт на стоки съобразно ЗДДС. По такъв начин се декларират фактурите в ДДС дневника за продажби и в справка-декларацията.

    Вероятно притеснението Ви идва от това, че Вие самите не сте спедиторска фирма, а търговец. Т.е. не извършвате международен транспорт по занятие. Правилният подход е не да фактурирате този транспорт с отделна фактура (т.е. като отделна доставка), а да го включвате в данъчната основа на фактурата за самата продажба на стоките. Ако това не Ви е възможно към момента на фактурирането на стоките, то следва по-късно да издадете дебитно известие към фактурата за стоките (а не отделна фактура за транспорт).

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->