Radoslav Hinchovski Radoslav Hinchovski Потребител

Начисляване на ДДС на услуга по сметопочистване и сметоизвозванеРаботя във фирма с основна дейност сметопочистване и сметоизвозване на неопасни отпадъци - ООД, регистрирана по ДДС с 50% общинско и 50% частно участие.

Трябва да издам фактура за сметопочистване и сметоизвозване на фирма, която е регистрирана по ДДС. Трябва ли да начисля ДДС или не? И какво да правя с такса депониране на отпадъци?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Позицията на НАП по въпроса за приложимостта на специалния ред за самоначисляване на ДДС при доставки, свързани с отпадъци, е че за събирането на отпадъци самоначисляването е приложимо, докато за сметоизвозването и за почистването на териториите не е. Това означава, че ако имате отделно ценообразуване, ще трябва да начислите ДДС на клиента си за извозването и почистването (ако това е нещо отделно и различно от самото събиране на отпадъците). Ако ли цената Ви е определена общо, то специалният режим на самоначисляване ще е приложим за общата цена съобразно презумпцията, че сметосъбирането е основният компонент на доставката.

    По отношение на таксата за депониране Вие ще трябва да си самоначислите ДДС, ако депото прилага специалния режим.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->