Iana Ivanova Iana Ivanova Потребител

Място на стопанска дейностЗдравейте,Германска фирма, регистрирана по ДДС в Германия има място на стопанска дейност в България и съответно български ДДС номер.

Тя закупува дървета за посаждане от България, както за посаждане в България, така и за посаждане в Германия.

Въпросът ми е след като има и германски и български ДДС номер, може ли дърветата, предназначени за посяване в България да бъдат закупени чрез българския ДДС номер, а тези предназначени за Германия - с германския ДДС номер?Благодаря!


Отговори

  • По отношение на дръвчетата за посаждане в България категорично трябва да се ползва българският ДДС номер на германската фирма, тъй като дейността очевидно се извършва от българското й място на стопанска дейност.

    По отношение на дръвчетата за Германия нещата обаче не стоят толкова просто. Трябва да се прецени дали мястото на стопанска дейност взема участие в изпращането на дръвчетата. С други думи дали персонал на българското място на стопанска дейност (и негови технически средства) организира закупуването, транспортирането на стоките за Германия и плащането на българските доставчици. Ако това е така, трябва отново да се ползва българският ДДС номер. В последствие ще има трансфер на стоките от българския към германския ДДС номер на фирмата.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->