Dimitar Grozdanov Dimitar Grozdanov Потребител

Покупка на МПС без/с фактураЗдравейте, имам следния въпрос:

Бих искал да закупя автомобил ВОЛВО XC 70-2004г. - 12 500лв, продава се с фактура, плюс ДДС /2500лв./, защото колата била фирмена ... 6+1 места, можело да се ползва данъчен кредит и т.н. ...

Аз съм физическо лице, бих искал да заплатя само основната сума, без ДДС. Kак може да стане това прехвърляне?Отговори

 • Не мога да разбера питането Ви. Тъй като сте физическо лице и смятате ,че фактура не Ви е нужда, не искате да плащате и ДДС ли?
 • Начини има, но ако те са благоприятни за Вас, то фирмата няма да може да си възвърне платеното ДДС или ще има непризнат разход, което те няма да искат...ест.
 • До Ивелина

  Да, естествено, тр да търся фирма, фактури, ДДС и после евентуално да си взема ДДС и така...за какво ми е фактурата...
 • Здравейте,
  закупуването на МПС за по-ниска цена би било възможно, само ако продавача е съгласен да поеме дължимото от Вас ДДС.
  Продавачът на МПС, който е регистрирано по ЗДДС лице е задължено да начисли ДДС при продажбата му. Има случай, в който не се начислява ДДС, когато и самия продавач не е имал право да ползва данъчния кредит за този автомобил при придобиването му. При вас не става въпрос за това. Продавачът е ползвал данъчен кредит и сега при продажбата е задължен да начисли ДДС, независимо дали на Ви трябва фактура или не.
  Вие като физическо лице, което не е регистрирано по ЗДДС нямате право да ползвате данъчния кредит за този автомобил.
  Може да се договорите с продавача да намали продажната цена, с включен ДДС. Може разбира се да се договорите с продавача начисленото ДДС да остане за негова сметка, но за него това освен задължение за внасяне на ДДС е и данъчно непризнат разход.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->