Веска Димитрова Веска Димитрова Потребител

ДДС кредитно известие внос от ТурцияФирмата ни закупува дълготрайни материални активи от Турция и на основание на МД заплаща дължимото ДДС. При транспортирането на същите от българска фирма превозвач по време на ПТП част от ДМА са негодни за употреба. Имаме издадени полицейски протокол за ПТП и Авариен протокол от фирма Булгарконтрола АД. След проведени разговори с турската фирма и представените им протоколи от наша страна, същата ни издава кредитно известие с размера на щетите.

- Правилно ли е ДДС по кредитното известие да се отрази в дневниците чрез протокол за самоначисляване на ДДС - чл. 79, ал. 3?

- Ако не е - как е правилно да се направи?Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Считам, че в никакъв случай нямате основание за самоначисляване на ДДС. Случаите на внос и последващи корекции не попадат в тази хипотеза.

  Не мога да се произнеса категорично относно процедурата на работа на Агенция Митници в този случай. Но ако митницата Ви коригира начисления ДДС при вноса, то трябва да включите този нов документ за корекция и в двата дневника по ЗДДС (с минус), ако имате право на пълен данъчен кредит.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->