Людмил - Людмил - Потребител

Консултантска дейност за клиент от Швейцария през свободното времеЗдравейте!

Работя на безсрочен трудов договор като програмист. От началото на месец октомври ще започна да извършвам дългосрочно работа за фирма в Швейцария през свободното си време. Ще бъде оформен договор за консултантска дейност и ще трябва да фактурирам клиента си.

Какъв е най-подходящият начин за легализиране на тази дейност? Как трябва да бъда регистриран, за да мога да издавам фактури? Ще се налага ли да начислявам ДДС?

След кратко проучване в интернет останах много объркан и реших да се обърна към вас.

Благодаря предварително.Отговори

  • Здравейте,

    Доколкото ще извършите редовно тази дейност и тя е Ваше занятие, Вие извършвате независима икономическа дейност. В този смисъл Вие сте данъчно задължено лице и по принцип подлежите на регистрация по ЗДДС дори и в качеството си на физическо лице (без регистрирана фирма). Ако желаете, можете да се регистрирате по ЗДДС и така ще можете да ползвате данъчен кредит за покупки, свързани с тази Ваша дейност.

    В конкретния случай Вие ще извършвате услуги с място на изпълнение в Швейцария, което означава, че нямате задължение да се регистрирате по ЗДДС, но можете по избор. В този смисъл нито преди, нито след регистрацията си ще имате задължение да начислявате българско ДДС.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->