Milli Ivanova Milli Ivanova Потребител

ДДС при износ за ЕСЗдравейте,

Искам да се занимавам с продажба на български стоки в страни от ЕС и не знам дали трябва да начислявам ДДС при продажбата на крайните клиенти. При закупуването на стоките в България плащам ДДС на производителя и после как ги продавам в страна от ЕС? Ако не начислявам ДДС означава, че само го плащам - какво се прави в такъв случай? В някои страни ДДС не е 20% - примерно във Франция е 19,6%. Ако плащам 20% и продавам 19,6%?

Не ми е много ясно, моля ви да ми помогнете, ако можете!Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  За клиентите Ви, които са регистрирани по ДДС лица в своите държави, няма да начислявате ДДС, тъй като тези доставки представляват ВОД. От тяхна гледна точка е ВОП със задължение за самоначисляване на ДДС.

  За клиентите Ви, които нямат ДДС номер (най-често граждани), трябва да начислявате 20% български ДДС, тъй като това са дистанционни продажби. Така ще бъде поне в началото, докато превишите прага за дистанционни продажби в съответните страни от ЕС (в България е 70 000 лв. за 1 година като в различните държави е различен). Сред преминаването на прага ще трябва да се регистрирате по ДДС в съответната друга държава и да започнете да начислявате местно ДДС за продажбите си към местни клиенти.

  Не е проблем, че в България плащате 20% ДДС по покупките. Имате право на данъчен кредит независимо от това в коя държава ще препродавате стоките.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->