Iana Ivanova Iana Ivanova Потребител

Данък при източника за немска маркаЗдравейте,

Имаме сключен договор за неизключително право за употреба на немска търговска марка. Нашата фирма е българско юридическо лице - ЕООД, като сме дъщерна фирма на същата, която ни предоставя марката. Немската фирма има място на стопанска дейност в България, както и български ДДС номер.

Въпросът ми е ще трябва ли да удържаме данък при източника, когато изплащаме дължимото лицензионно възнаграждение на майката за търговската марка при положение, че тя има място на стопанска дейност в България?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Дали трябва да удържате данък при източника, при положение че германската фирма има място на стопанска дейност (МСД) в България, е въпрос без еднозначен отговор. Зависи от това какво точно прави това МСД тук. Ако дейността му е свързана с въпросните лицензи, то трябва да ги отчита като собствен приход тук, в България, и по такъв начин да дължи корпоративен данък. Тъй като сте свързани предприятия, лесно можете да покажете дали са отчитани приходи в МСД. Но ако лицензът по никакъв начин не е свързан с дейността на МСД в България, то доходът се счита за реализиран от чуждестранната централа на лицето и данък при източника се дължи.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->