Мария Стоянова Мария Стоянова Потребител

Преназначаване в друга фирма на същата организацияВ момента работя с безсрочен трудов договор. Имам висше образование инженерно и икономическо. На 57 години съм. Работя в търговска фирма на длъжност Администратор продажби. Приемам по телефона заявки за доставки и ги обработвам на Складова програма. Изискванията за длъжността покривам многократно.

Във фирмата има практика да се преназначават служители в друга фирма, без промяна на длъжността, задълженията и офиса. Новите договори са отново срочни в полза на работодателя и после да се освобождават неудобните. Договорите се представят за подпис на служителите, след като са регистрирани в НАП (със задна дата) и са притискани да ги подпишат. Сега предстои нова офанзива за предназначаване.

Имам ли право да не подпиша срочен договор при това преназначаване, и какви ще са последствията при отказ за мен?

Не членувам в синдикална организация. В последните години имам желание да членувам, но не зная в коя.Отговори

  • За съжаление това са доста често срещани случаи от страна на работодателите - да преназначават служители си след определено време. Тъй като сте на безсрочен трудов договор, и отговаряте на изискванията за заеманата длъжност, Кодекса на труда защитава вашите права. Можете първо да откажете да прекратите действието на сегашният безсрочен трудов договор, и второ - да откажете да подпишете нов срочен договор. Действията на работодателя, които той може да предприеме относно освобождаването на служители на безсрочен трудов договор са описани в Кодекса на труда.
    Ако подпишете доброволно новият договор, вие се отказвате доброволно от законовите си права – това си е ваше решение. Мога да ви посъветвам да се обърнете към Инспекцията по труда относно гореописаният от вас случай, но при доброволно подписване от ваша страна на новите договори, на практика няма нарушение.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->