TONI IVANOVA TONI IVANOVA пенсионер

Чуждестранно физическо лицеМоля за Вашето компетентно мнение относно определяне на статута ми - аз местно или чуждестранно физическо лице съм.

Омъжена съм за американец и живея в САЩ. В България имам постоянен адрес по лична карта, която все още притежавам. Имам апартамент и магазин в БГ на мое име. Отдавам магазина под наем на фирма, която одържа и внася ДОД върху наемната сума. Спорът ми с наемателя е кой трябва да подаде ГДД.

Според мен, наемателя трябва да подаде ГДД, съгласно чл. 55 от ЗДДФЛ, защото аз живея в САЩ и моя жизнен интерес е в САЩ, независимо от това, че договора за наем с фирмата наемател е сключен с мен на адрес в БГ. Децата ми са пълнолетни и в този случай моето семейство живее в САЩ.

Фирмата наемател смята, че аз съм местно в БГ физическо лице, защото договорът за наем е сключен с мен, с адрес по лична карта, т.е. в България, и че трябва аз да си подавам ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ като местно физическо лице, а там има графа Здравни осигуровки, според която се задължавам да ги внеса.

Предварително благодаря за отговора ви!Отговори

  • Здравейте,

    Заставам на Ваша страна в спора Ви с Вашия наемател. Очевидно сте взели под внимание достатъчно задълбочено критериите за определяне на местно лице по смисъла на СИДДО между България и САЩ. От изложението Ви считам за достатъчно ясно, че сте местно лице на САЩ.

    Какъв Ваш адрес е вписан в договора за наем няма абсолютно никакво отношение към определяне на данъчния Ви статут. По същия начин няма никакво отношение дължимостта на здравни осигуровки (каквито впрочем считам, че не дължите).

    Действително Вашият наемател следва да подаде декларация за облагане с окончателен данък по чл. 55 от ЗДДФЛ. С това се изчерпват Вашите данъчни задължения в България.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->