Иван Кирчев Иван Кирчев Потребител

Дарение - осчетоводяване и данъчни аспектиКолеги моля за помощ относно дарение. Класическият начин за осчетоводяване е:

Дт 609/Кт гр.30,гр.20 - 100 ед.
/Кт 4532 - 20 ед.
Числата са условни за лекота.

При мен случаят е - дарявам земя с отчетна ст/ст - 100 ед. Но нотариуаса изповядва сделката по данъчна оценка, а тя е по-висока напр. 250 ед. Мисля си за два варианта:

І вар. 609/201 - 100 ед. по отч.ст/ст. Няма ДДС при придобиването й не сме ползвали данъчен кредит.

ІІ вар. 609/201 - 100 ед.

/??? - 150 ед. за разликата - по данъчна оценка.

Кой вариант е правилния по отчетна или по днъчна оценка.Ако е втория коя е сметката за разликата.И после с коя сума увеличавам ГФР - съгл.чл.26 т.7 от ЗКПО с отчетната 100 или данъчната 250.И трябва ли да издавам фактура, тъй като протокол по чл.117 от ЗДДС не е необходим/няма ДДС/.Ако издавам фактура по коя стойност отчетна или данъчна.В фактурата пак няма да има ДДС и затова необходима ли е или само нот.акт е достатъчен.

Ще бъда благодарен, ако откликнете. Дори може да предложите други решения, тъй като ми е за първи път такава сделка.Отговори

  • Здравейте,

    Изповядването на сделката на по-високата данъчна оценка е било предвид плащането на по-висок данък дарение по ЗМДТ. Нищо повече.

    При всяко положение разходът, който следва да отчетете, е в размер на отчетната стойност на земята. По-високата данъчна оценка няма никакво отношение към счетоводните ефекти на дарението.

    Предвид горното останалите въпроси, които повдигате, са ирелевантни.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->