Iliana Petrova Iliana Petrova Потребител

Български туроператор продава пакет на ТО извън ЕСНие сме български ТО (туроператор) и продаваме пакет туристически услуги на китайски ТО. В пакета са включени нощувки в Македония, нощувки в България, транспорт и екскурзоводски услуги.

Каква фактура трябва да издам на китайците и с каква данъчна ставка? Какво документи трябва да имам - декларация за предпродажба и т.н.? Имам ли право на данъчен крадит и за какво?Отговори

  • Здравейте,

    След като продавате на друг туроператор, за Вас не е приложим специалният ред за облагане на маржа на обща туристическа услуга. Това означава, че всеки елемент, включен в пакета, ще си има собствено ДДС третиране:

    - Нощувки в България - Трябва да начислите на китайския ТО българско ДДС 9%. Имате право да ползвате данъчен кредит по фактурите от българските хотели.

    - Нощувки в Македония - Тук трябва да следите дали и кога ще трябва да се регистрирате по ДДС в Македония. Докато не сте регистрирани, няма да може да ползвате данъчен кредит за македонското ДДС в македонските хотелски фактури. На китайския ТО няма да начислявате никакво ДДС. След като се регистрирате в Македония, ще начислявате македонско ДДС и ще ползвате данъчен кредит.

    - Транспортни услуги - Говорим за международен транспорт на пътници (България - Македония). Прилагате 0% ДДС във фактурата към китайския ТО за транспорта. Имате право на данъчен кредит.

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->