СИГМА СКИ ЕООД СИГМА СКИ ЕООД

Продажба на хотелски услуги от сайт за колективно пазаруванеСтава въпрос за счетоводство на фирма, която има договор със сайт за колективно пазаруване. Фирмата извършва туристически услуги, т.е хотел който предлага оферти на клиентите чрез продажба на ваучери през сайта. Имаме първо клиент, второ посредник (сайт) и трето търговец (хотела). Вкрая на всеки месец се правят протоколи за продадените ваучери от сайта. Посредника (сайта) ни превежда сумата от продадените ваучери по банков път, намалена с удържаната комисионна, и ни пуска фактура за комисионната. Ние издаваме фактура към население на база изготвената справка на пълната сума на продадените ваучери.

Осчетоводяваме така:с отчет продажби се записва пълната сума на ваучера-411/703 и 453/2-100
602/453/1/-401-20лв комисионната за,която имаме фактура
503/411-80 лв сумата преведена от посредника
401/411-20 лв сумата от комисионата
за закриване и изравняване на с/ките.

Можели така да се осчетоводяват без да се съставя протокол за прихващане, който се издава въз основа на издадена фактура? И понятието фактура към население
съществува ли?

Появява се клиент ,който иска фактура за закупения ваучер? Как ще бъде осчетоводена неговата фактура, така че да не стане двойнно заприхождаване на сумата? И дали това е правилният начин за осчетоводяване на този вид продажба?
Сайтовете не работят като туроператори или туристически агенти, а само посредничат и не искат да издават фактури на клиентите. Как се процедира счетоводно?Отговори

  • Статийте, които сте цитирали са точно така. На датата на плащането от сайта можете да си направите прихващането. Добре е да има и протокол за прихващане. Да, може да издадете фактура към „Население”. Когато Клиент иска да му издадете фактура на негово име, това трябва да стане до 5 дни от датата на плащането. Издавате фактурата, включвате я в дневник Продажби за месеца, и изваждате нейната стойност от Отчета за продажби за месеца.
    Темата е обширна и за повече информация можете да се свържете с нас за по-обстойни консултации.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->