С Емилова С Емилова счетоводител

ДДС при продажба на нова сградаЗдравейте,Ю.л. е закупило недвижим имот с разрешение за ползване от 2009 (т.е. към момента е нова сграда) за 300 000 с ДДС. Ползван е данъчен кредит.

Към днешна дата желаем да продадем недвижимия имот на пазарна стойност, която е по-ниска от покупната - например 200 000 лв, без ДДС.

Въпросът ми е: При продажбата задължение за начисляване на ДДС единствено върху продажната цена от 180 000 лв. (т.е. 36 000 лв) ли имаме или трябва да направим и корекция по чл. 79 от ЗДДС? И ако има корекция, как ще се изчисли и дали трябва да начислим и ДДС в размера на разликата между корекцията и начисления ДДС по цената на която искаме да го продадем?

А ако изчакаме да минат 60 месеца и решим да го продадем без ДДС, трябва ли отново да се направи корекция по чл. 79?

Благодаря Ви предварително.


Отговори

  • Здравейте,

    При продажбата на този имот следва да начислите ДДС върху реалната продажна цена, независимо че тя е по-ниска от покупната. Корекция на данъчен кредит не се прави. Така че, колкото и странно да изглежда отстрани, в бюджета ще влезе по-малка сума ДДС от това, което е било ползвано като данъчен кредит. И това е напълно законосъобразно.

    Единствено притеснение може да имате, ако страните по сделката са свързани лица и цената се отличава от пазарната.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->