Марияна Колева Марияна Колева Потребител

Декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2012г.Здравейте,

интересува ме ако едно лице подава декларация по чл.50 от ЗДДФЛ и плаща съответно данъка си до 10,02,2013 може да ползва отстъпка 5%, но ако това лице е и ЕТ и подава и прилож.2 може ли да ползва отстъпката на ДОД формиран от дейността си като ЕТ в прилож.2 при условие че вече веднъж е ползвало отстъпка от 5%?

Предварително благодаря!


Отговори

  • 15 Feb 2013 15:48
  • (Потребител)
  • 0
  декларацията ( по чл.50 ) е една и отстъпката е за декларацията , а не за всяко приложение.
 • Никъде в декларацията не пише, че отстъпката е за декларацията, тя е за ДОД, ако изпълниш условията. Тъй като доходите са от различен източник-едните на физическото лице, а другите от дейността на фирмата-има право да си ползва за двата дохода по 5% отстъпка. Доходите му от ЕТ-то не се изнасят отред в декларацията на стр.3 и не се обединяват с другите, при условие, че е спазено изискването за плащане на данъците и подаване на декларацията в срок има право да си ползва отстъпките, а и ДОД като физическо лице си го плаща лично, а ДОД от ЕТ-то минава през фирмата-това са два различни ДОД!
 • Здравейте,
  съгласно чл. 53, ал.2 от ЗДДФЛ лицата, които подадат годишната си данъчна декларация до 10 февруари на следващата година ползват 5% отстъпка върху целия данък за довнасяне по тази декларация, който също трябва да е платен в този срок.
  Така ако подадете годишната си декларация и внесете целия данък за довнасяне, формиран от всички видове доходи, които декларирате до 10 февруари на следващата година ще имате право да ползвате 5% отстъпка от данъка за довнасяне.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->