Ренета Пенчева Ренета Пенчева Потребител

Бланка за сборна фактураОт 01.01.2013 г. чл 113 от ЗДДС, който ни препраща към чл.114 ни дава възможност за издаване на сборна фактура.

Моля да ми разясните има ли нов формуляр, който да ползваме защото софтуерите на електр. фактури все още не на променени?

Питала съм няколко одитора и те са на противоположни мнения - едните казват че е задължително, а други че е пожелателно спазването на закона. Това ме навежда на мисълта , че при една проверка сме уязвими и подлежим на глоба. Работя в печатница и прозвънях на много счетоводители и служители на НАП никой не е чувал за такава промяна.Този въпрос ни касае пряко, един път като фирма чисто счетоводно и втори път като печатари на формуляри.Отговори

  • Здравейте,

    Като печатари вероятно знаете, че от много години задължителни бланки на фактури не съществуват.

    Вместо това ЗДДС въвежда определени изисквания за задължителни реквизити във фактурите. Сборната фактура, за която споменавате, е ново "животно" в българската данъчна практика. По отношение на нея законът изисква определени реквизити да се повторят (по-точно казано да се посочат поотделно) за всяка една от доставките, включени в сборната фактура. За подробни технически коментари можете да се обърнете директно към нас.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->