Кирил Митов Кирил Митов Потребител

Данъци при продажба на софтуерни услуги в чужбинаЗдравейте,

Разработваме с екипа ми интернет софтуер. Продаваме го на български и международни клиенти през интернет. Реално продаваме достъп до сайта, тоест физически CD-та не обикалят земята. Сега сме в начален етап.

Въпросът ми е какви са данъците при подобна търговия? Дължи ли се ДДС? В коя страна се дължи? Какви са другите данъци за които не знаем, но трябва да имаме предвид?

С уважение!Отговори

 • Дължите данъци според нормативната уредба, която действа в страната. По Закона за ДДС ще дължите ако сте регистриран. По Закон за корпоративното подоходно облагане дължите данък върху печалбата за годината. Няма конкретна специфика, която да облага изрично вашата дейност. Като действащо предприятие, трябва текущо да отразявате стопанските си операции и сделки, спазвайки счетоводните и данъчни норми и правила.
  За изясняване на пълната счетоводна отчетност и данъчно облагане, моля свържете се с нас за консултация.
 • Благодаря Венцислав.

  По чл. 21 ал.2 и ал.3 оставам с впечатлението, че оборотът, който генерираме не трябва да се включва към оборотът за регистрация по ДДС и в тази връзка не трябва да се регистрираме, дори при повече от 50 000 лева. Правилно ли го чета?
 • Подлежите на регистрация по ЗДДС съгласно чл.97а ал.2: На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
  Тоест преди да сте извършили първата продажба, вече трябва да сте регистрирани по ЗДДС.
  Ако продавате на страни извън ЕС, не сте задължени.
 • Благодаря Венцислав. Това ми трябваше да знам.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->