Стоян Стоев Стоян Стоев Техник механник, ревизор вагони, стрелочник маневрен ,описвач вагони

Пенсиониране при условията на втора категория трудРаботя в БДЖ Товарни превози и до момента имам 35 г и 6м трудов стаж от които 19г и 9м втора категория. Сега съм на55г и 8м. По новите правила имам ли право на ранно пенсиониране и кога ше придобия право на пенсиониране?Отговори

 • Здравейте,

  С пенсионната реформа през 2000 г. беше въведено допълнително задължително пенсионно осигуряване в професионални пенсионни фондове – т.нар. втори стълб на пенсионната система. В този обхват попаднаха и лица, които работят при условията на I и II категория труд, които независимо ат възрастта си задължително се осигуряват в професионален пенсионен фонд. От водещо значение за придобиване правото на срочната професионална пенсия за ранно пенсиониране (срочна, защото се отпуска до момента на достигане на обичайната възраст за пенсиониране) е осигуряването в такъв фонд.

  Вие попадате в този кръг лица и имате необходимия минимален осигурителен стаж при ІІ кат. труд, който е 15 год. Но при определяне правото на пенсия първоначално се определя в кой момент за пръв път лицето навършва минималната необходима възраст за отпускане на пенсия. За идните пет години, тази възраст е както следва:

  • 2013 г. – 57г. 8м. - изискват се и сбор от 100 т. (възраст + стаж);
  • 2014 г. – 58г. - изискват се и сбор от 100 т. (възраст + стаж);
  • 2015 г. – 58 г. 10м. - изискването за сбор от точки отпада;
  • 2016 г. – 59 г. 8м. - изискването за сбор от точки отпада;
  • 2017 г. – 60 г. 6м. - изискването за сбор от точки отпада.

  От посочените цифри във запитването ви допускам, че сте роден през 05.1957 г., което ще рече, че първата година през която ще достигнете необходимата възраст е 2017 г. Но в крайна сметка нищо не ви пречи и да се обърнете, още преди тази дата, със запитване към НОИ, в чиято компетенция е окончателното решение за това, кога да ви бъде отпусната срочната професионална пенсия за ранно пенсиониране.

  (аргумент: § 4 от ПЗР на КСО; чл. 168 от КСО)

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->