Петя Петрова Петя Петрова Потребител

Данък върху природи от субсидии в земеделиетоПрез 2012г. имам приход от субсидия 1 598 лв по схемата единица плащания за площ, като физическо лице, но не съм земеделски производител. Казаха ми да попълня годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ – приложение №6, но не съм наясно колко процента данък върху сумата трябва да внеса. Предварително ли се прави това или има срок и по коя сметка?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Действително трябва да подадете ГДД по ЗДДФЛ. Кое приложение обаче трябва да попълните е съвсем отделен въпрос. Считам, че за Вас са възможни два варианта:

  - Ако Вие реално извършвате дейност по производство и продажба на непреработената селскостопанска продукция, макар и да не сте регистриран земеделски производител, то трябва да попълните Приложение № 3. В този случай ползвате 40% нормативно признати разходи. Номиналният процент на данък общ доход е 10%, но предвид признатите разходи ефективната ставка на облагане е 6%.

  - Ако получавате субсидията, без реално да извършвате производство от тези площи, трябва да попълните Приложение № 6. В този случай нямате нормативно признати разходи. Номиналният и реалният процент на данък общ доход е 10%.

  Срокът за подаване на ГДД и внасяне на дължимия данък е до 30 април 2013 г.
 • Благодаря Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->