Станимир  Стайков Станимир Стайков Потребител

Осигуряване собственик на ЕООДЗдравейте,

Участваме в процедура за подбор на проекти по Европейска програма. За целта беше създадено предприятие ЕООД с ДУ без посочено възнаграждение в него, идеята е собственика на ЕООД-то да се самоосигурява за положен личен труд. В раздела за разходи за работна заплата и СО за сметка на работодател посочвам съответно 420 лв. и 123,06 лв. Очевадно съм сбъркал като съм посочил СО като разход за работодателя, но отговорът от компетентните органи обаче е, че признават разхода, но намаляват СО до 18,1 % максимален размер за трудов договор. В момента се колебая между два варианта:


1. Да попълня в графа СО една кръгла 0 и да се надявам да мине така и как всъщност мога да докажа личен труд освен с РКО/платежно и документ, подобен на сметка за изплатени суми?

2. Да сключи физическото лице трудов договор само със себе си, но тука си мисля ако въобще е законно дали не трябва освен това да се осигурява и по договор за управление?

Благодаря предварително за отговорите!Отговори

  • От датата на вписването на вашата фирма в Търговския регистър като „ЕООД”, вие имате и регистриран договор за управление и контрол. Това означава, че задължително трябва да се осигурявате по този договор, който е и приравнен на трудов договор, като осигуровките по него не са никак малки. Трябва да проверите по кодовата таблица, според вида дейност на фирмата какъв е минималният осигурителен доход за вашият договор. Според мен не е необходимо да се самоосигурявате.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->