Цветелина Цветкова Цветелина Цветкова Потребител

Предоставен заем от Заложна къщаЗдравейте,

Основната дейност на фирмата е предоставяне на парични заеми срещу залог.

При попълване на Паричен поток, тези предоставени заеми на клиенти (физически лица) къде следва да се отразят - като паричен поток, свързан с търговски контрагент или паричен поток, свързан с краткосрочни финансови активи, държани за търговски цели.

Предварително благодаряОтговори

 • Здравейте,
  според мен паричните потоци, които произтичат от предоставените парични заеми срещу залог, трябва да се отразят в "Парични потоци от Оперативна дейност", защото за Вас това е основна доходоносна дейност.
  Аз смятам, че трябва да ги посочите като постъпления и плащания, свързани с търговски контрагенти.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • Здравейте , ако заложната къща продава заложени стоки на по ниска стойност от тази на залога и лихвата , редно ли е с разликата да намали печалбата си. Пример :телефон -дадена сума-100,00лв. ,лихва -20,00лв. и такса-30,00лв.След доста време има купувач само ,че той плаща за този телефон 110,00лв.Заложната къща ще го продаде защото с всеки ден цената пада, има нещо като пропуснати ползи, но как е редно да се отразят?
  Благодаря предварително за отговора !
 • Здравейте,
  съгласно Наредбата за дейността на заложните къщи има определени процедури, които следва да изпълните, за да преминете към продажба на заложено имущество в заложната къща. След като се извърши продажбата на актива с получената сума се погасяват задълженията на лицето към заложната къща. В посоченият от Вас казус сумата, която е получена от продажбата няма да покрие цялата сума на задължението на лицето към заложната къща и ще остане някаква част ( 40лв - по Вашият пример), която ще продължи да е дължима от лицето към заложната къща или когато престане да бъде дължима ще се отнесе като загуба.
  В случай, че продадете заложения актив за по-висока стойност от общата сума на задължението на лицето, съгласно чл. 27 от горепосочената наредба следва да погасите всички задължения на лицето към заложната къща и разликата да върнете на лицето!

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->