Евелина Петрова Евелина Петрова Потребител

VAT numberЗдравейте,

Имам фирма ЕТ. Преди около месец и половина поръчах стока от Гърция на стойност 2 300 евро. Миналата седмица се обадиха, че поръчката е изработена, но ми потърсиха VAT number, а аз съответно нямам такъв, тъй като не съм регистрирана по ДДС. Това за тях беше проблем и казаха че няма как да минат граница с поръчаната от мен стока без този номер.

Преди няколко дни ми я доставиха в града, но на името на тяхна фирма регистрирана в България. Аз си платих стоката, но те ми обясниха че трябва да им дам този VAT number, защото трябва да си оправят документацията, а без него както те, така и аз съм щяла да имам проблем при проверка от съответните органи като пусна нещата в продажба, тъй като няма как да докажа произхода на стоката (не са хранит. продукти).

Какво мога да направя в този случай? Какви са вариантите?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Със сигурност ще Ви е необходима документация за произхода на стоките. В случая най-коректно би било регистрираната им в България фирма да Ви издаде фактура към Вашето ЕТ, където за VAT number ще им представите Вашия ЕИК по БУЛСТАТ без BG пред номера, което показва че не сте регистрирани по ДДС. Във тази фактура обаче задължително ще има начислен 20% ДДС, който Вие няма да можете да ползвате като данъчен кредит, и ще трябва да им заплатите, а те съответно да внесат в държавния бюджет.

    Поздрави,
    Николай Иванов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->