Мария Апостолова Мария Апостолова медицинска сестра

Прекратяване на договор по време на бременностРаботя на основен и допулнителен трудов договор по чл.119 от Кодекса на труда във връзка с чл.110 от КТ. От този месец съм в болничен. Не знам дали е от значение, но съм бременна и поради усложнение лежах в болница.

От човешки ресурси искат да ме накарат да си пусна предизвестие за прекратяване на допълнителния трудов договор по време на болничния ми. Не е ли редно това ако трябва да стане да е след като се върна на работа? Ако не се съглася те имат ли право да го направят и как трябва да постъпя?Отговори

  • Здравейте,
    Бременните работнички нямат защита от уволнение по допълнителен трудов договор. Работодателя може да ви пусне предизвестие за освобождаване, като минималния срок на предизвестието е минимум 15 дни./чл.334 ал.1 и ал.2/ Задължението на работодателя обаче е за законосъобразност на основанията за уволнението – правото може да се упражни само на установени в закона основания.
    При тяхно желания може да ти пратят предизвестието по пощата с обратна разписка. От деня на получаване се счита че тече законният срок на предизвестието.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->