Ивета Вучева Ивета Вучева главен счетоводител

Има ли право на данъчен кредит нает автомобил от ФЛЗдравейте,

Във връзка с промените в ЗДДС, има ли право на ДК за подръжка лек автомобил нает от физическо лице (служител на дружеството)?

Благодаря предварително!Отговори

 • Отговор на вашият въпрос дава чл.70, ал.2 от ЗДДС – възможност за ползване на данъчен кредит:
  1. когато превозните средства се използват единствено за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително при последващата им продажба;
  2. превозните средства са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности);
  3. стоките или услугите са предназначени единствено за препродажба (търговски наличности), включително след преработка;
  4. стоките или услугите са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на превозните средства по т. 1;
  5. превозните средства се използват и за дейности, различни от посочените в т. 1 - 4, в случаите, когато една или повече от изброените в т. 1 - 4 дейности са основна дейност за лицето; в тези случаи правото на приспадане на данъчен кредит е налице от началото на месеца, следващ месеца, за който е изпълнено изискването за основна дейност.

  Трябва да определите каква е вашата основна дейност и как ползването на наетият автомобил се отнася и я подпомага, за да можете да се аргументирате пред данъчните органи.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->