galina maskaliova galina maskaliova med.sestra

Платен отпуск при 4-часов работен денРаботя като медицинска сестра в две болници, съответно на 7 часа и на 4 часа. Управителката на болницата, в която работя на 4 часа ми отказва платен отпуск.

Имам ли право на платен отпуск?Отговори

 • да, имате право на платен отпуск. Единственото условие, което може да е пречка е дали имате 8 месеца общ трудов стаж. Сигурна ли сте,че ви осигуряват на тези часове, защото се получава, че работите 11 часа на ден?
  Но по закон, дори и хората, работещи на 4 часа могат да използват 20 дни платен отпуск за година. (ставката е 1,66 за всеки месец). Това е моето мнение, изчакайте все пак да ви отговори експерт.
 • Здравейте,
  и по двата трудови договора Ви се полага платен годишен отпуск. Конкретно за правото на платен годишен отпуск по втория трудов договор - на 4 часа, съгласно КТ всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск, като не може да го ползва до навършване на 8 месеца трудов стаж. След това при всяко ново правоотношение, веднага възниква правото да се ползва полагащият се платен годишен отпуск.
  Съгласно чл. 23, ал.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските полагащият се платен годишен отпуск се изчислява пропорционално на времето, което е признато за трудов стаж по съответното правоотношение. Чл. 355 от КТ казва, че за един ден трудов стаж се зачита, когато е отработено поне половината от законоустановеното работно време (4 часа).
  Следователно по второто правоотношение Ви се полагат 20 дни платен годишен отпуск.
  Платеният годишен отпуск се ползва по реда на чл. 173 от КТ, съгласно изготвен годишен график.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника
 • Здравейте, имам подобен проблем и затова не отварям нова тема. Работя на два трудови договора - един на 8 и един на 4 часа. На 4 часа работя на график, определен от работодателя - понеделник, сряда, петък и събота. Студентка съм, задочно обучение, като и двамата ми работодатели отказват да ползвам платен ученически отпуск, което е допустимо според закона. За да посетя очни занятия трябва да използвам годишния отпуск, което също ми е отказано, защото сме в началото на 2016 г., т.е., не съм отработила необходимите дни за ползване на отпускът за 2016 г. Има ли възможност работодателите да ми разрешат комбиниране на платен с неплатен отпуск и в какъв размер (лекциите са ми 25 дни)? 4-часовият работодател ми включва в отпуск и съботите, това редно ли е? Мога ли при него да ползвам отпуск само за дните, в които работя по график?
 • Уточнявам, че и при двамата работодатели съм на постоянен трудов договор повече от 1 година. При втория работодател имам 2 дни неизползван годишен отпуск от 2015 г., за който подписах молба за удължаване, т.е. трябва да го използвам до средата на 2016 г.
 • Добър ден искам да попитам ако работя от 6 месеца на договор на 4 часа и два месеца без договор в същта фирма и имам повече от 4 години стаж мога ли да позвам платен отпуск защото ще напускам благодаря
 • Здравейте г-жо Руменова, ще се опитам да отговоря на всички въпроси в последователността на поставянето им.
  1. Комбиниране на платен и неплатен отпуск. Най-коректно е да подадете към работодателя две молби за платен и за неплатен отпуск, ако той ги одобри, ще може да комбинирате двата вида отпуск. Съгласно чл. 173 от КТ, работника или служителя има право да полза платен отпуск, но за да се възползва то това си право трябва да има позволението на работодателя.
  2. При сумирано работно време, когато в графика за работа са включени почивни дни и официални празници, то тези дни за целите на определяне на ползването на платен отпуск се считат за работни. Съгласно чл. 155 от КТ платения годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни, ако във Вашият договор са описани работните дни и събота за Вас е работен ден, то е нормално работодателя да я включва в ползваните дни платен отпуск.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • Здравейте г-жо Кабамитова,
  изискването за ползване на платен годишен отпуск е лицето да има натрупан поне 8 месеца трудов стаж, но това е изобщо, а не при всеки работодател.
  Това, че при този работодател имате 6 месеца трудов стаж ще Ви даде право да ползвате поне половината от договорения платен годишен отпуск, а ако не сте го използвали работодателя е задължен да Ви го плати при прекратяване на трудовото правоотношение.
  За съжаление работа без трудово правоотношение не Ви дава никакви права - за ползване на отпуск, зачитане на стаж, дължимост на осигурителни вноски, безопасност на труд и т.н.

  Поздрави,
  Доника
 • Здравейте !
  Моля Ви за помощ при следната ситуация в която се намирам. Работя във фирма на 4-часов трудов договор. Подал съм предизвестие (2 месеца) за напускане. Имам натрупан неизползван годишен отпуск (около 20 дни). Ако през следващия (предпоследен за мен във фирмата) месец, работя допълнителни часове и получа заплата почти равна на тази като на тази за 8 часа, дали дните ми за полагаща неизползвана отпуска ще бъдат изплатени на база последна заплата (при изработени около 20 дена) или на база договора ми, със заплата 4 часа ?
  Много благодаря предварително за оказаната Ви помощ !
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->