Пийт  Зилк Пийт Зилк Потребител

Анулиране на фактураЗдравейте,

1. Налага се да анулираме покупна фактура от минал период - възможно ли е получателят (ние) да издаде протокол по член 116, ал.4 от ЗДДС, или това е право само на доставчика? Ако нямаме право да издадем такъв протокол какъв е реда на анулиране на фактури за покупки от страна на получателя?

2. Имаме анулиране на фактура за наша продажба от 2009 г. за стока, която е продадена отдавна. Има нова фактура от 2013 година за същата сделка - налага ли се издаване на протокол по член 116 от ЗДДС и как е правилно в счет. софтуер на фирмата да се процедира като счет.операции - имам предвид относно старата(анулирана вече) фактура и новата, отнасяща се за същата стока,но с дата 2013г.? Ще бъде ли проблем в дневниците по ддс да посочим документ с толкова стара дата с минуси -т.е старата фактура от 2009?Отговори

  • Здравейте,
    протоколът по чл.116 ал.4 от ЗДДС не се издава от едната страна по анулираната доставка, той е двустранен, подписва се от двете страни и се включва в дневниците и на двете страни. При издателя се съхраняват всички копия от анулираните документи. Вие по никакъв начин не можете да си анулирате документи едностранно нито като доставчик, нито като получател на стоки.
    При спазване на горните условия няма да имате проблем с въвеждането на анулирани фактури от минали години.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->