Georgi Naidenov Georgi Naidenov ohrana

Прекратяване на ТД при забава на заплатиЗдравейте,

Работя в охранителна фирма, където заплатите се бавят редовно с по 15 дни и повече. До сега не ми е плащан годишен отпуск.

Искам да напусна. Каква е процедурата?Отговори

  • Здравейте,
    имате няколко варианта във вашия случай за напускане:
    1.Давате си заявление за прекратяване по взаимно съгласие /чл.325 ал.1 т.1 от КТ/, като в него упоменавате,че ако до 7 дневен срок ако не дадат писмено съгласието си ,то да се счита за едномосечно предизвести от 30 кал.дни освен ако не е уговорен по-дълъг срок за предизвестяване.
    2.Имате право да напуснете и без предизвестие, само с писмено уведомление до работодателя по чл. 327 ал,1 т.2, когато работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по кодекса на Труда или по общественото осигуряване; При добросъвестно изпълнение на трудовите ви задължения-работодателят е длъжен да ви изплаща поне 60% от трудовото ви възнаграждение на време, но не по-малко от минималната работна заплата за страната/чл.245 ал.1 от КТ/. Ако получавате редовно 60 на сто от заплатата си тогава нямате основание да напускате без предизвестие по чл.327, ал.1 т.2 от КТ.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->