Suzana Asenova Suzana Asenova Потребител

Как се изплаща годишният неизползван платен отпуск при напускане?Здравейте!

Ако служителят е назначен на работа преди 6 месеца, на даденото работно място и по свое желание е използвал 15 дни от год.платен отпуск в размер на 20 дни и напуска, трябва ли да му се изплатят неизползваните 5 работни дни, след като е работил 6 м. а не година?

Благодаря Ви предварително!Отговори

  • Здравейте,
    Платеният отпуск за цяла календарна година е 20 работни дни, освен ако няма допълнително договорен такъв. Когато служител напуска, като обезщетение му се изплаща парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност/чл.224 ал.1 от КТ/.
    Според описаните от вас обстоятелствата служителят има отработено работно време шест месеца, пропорционално му се полага 10 раб.дни платен отпуск.
    Работодателят може да прецени и разреши да ползва повече дни платен отпуск от изработеното. В такъв случай при напускане на лицето не се изплаща обезщетение по чл. 224 ал.1 от КТ, а му се издава служебна бележка, която да послужи пред следващия работодател за осведомление, колко дни платен отпуск остават на работника до края на календарната година.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->