Весела Стоичкова Весела Стоичкова Потребител

По кой член от КТ е най-изгодно за мен да бъде прекратен трудовия ми договорЗдравейте,

Предстои ми да се разделя със сегашните си работодатели. По кой член от Кодекса на труда е най-добре да ми прекратят договора? 328 подходящ ли е? Четох някъде, че ако си съкратен по този член, в Бюрото по труда може да ти откажат регистрация, докато не мине 1 месец (за да ти изплатят обезщетение по чл.222). Вярно ли е?Отговори

  • Здравейте,
    срока за регистриране в Агенцията по заетостта е 7 работни дни, считано от следващия ден, след датата на освобождаване./чл.54а ал.4 т.2 от КСО/. А заявлението за безработица се подава в Бюрото по труда в тримесечен срок от датата на освобождаване. Обикновено Агенцията по заетостта и Бюрото по труда по местоживеене са съчетани и се намират на едно и също място. Когато сте освободен по чл.328 ал.1 т.1, 2, 3, 4, 7 и 8 от КТ работодателят дължи обезщетение по чл. 222 ал.1 от КТ една брутна заплата.
    Бюрото по труда изчаква да мине един месец след освобождаването ви, тъй като той ще бъде заплатен от Работодателя и в началото на втория месец Бюрото започва изплащане на обезщетение за безработица.
    Ако бъдете съкратен по гореизброените членове ще бъде по-инициатива на работодателя, затова и обезщетението ви за безработица ще е трае по-дълго време, според натрупания трудов стаж и върху 60% от осигурителния доход на който сте били осигуряван.
    Ако по ваша инициатива, с ваше съгласие или поради виновното ви поведение напускате /по чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от КТ/ ще получавате от Бюрото по труда минимално обезщетение: по 7,20 лв за работен ден и за срок само четири месеца./чл.54б ал.3 от КСО/.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->