Петя Велковска Петя Велковска Потребител

Напускане на работа преди изтичане на предизвестиеЗдравейте!

Назначена съм на работа на изпитателен договор, в който е упоменато че трябва да подам двумесечно предизвестие при напускане. Подадох молба за напускане с двумесечно предизвестие и устна уговорка, че ще ме освободят по-рано. Налага ми се да напусна 10 дни преди изтичане на предизвестието, но ръководството ме уведомиха, че ще ми удържат една заплата.

Имат ли право и какви са законовите разпоредби в такива ситуации?Отговори

 • Здравейте,
  Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието./чл.220 ал.1 от КТ/.
  Съгласно тази разпоредба от Кодекса на труда вие дължите такава сума от брутното възнаграждение изчислено пропорционално само за неспазения срок - 10 /десет/ дни във вашия случай.
  По принцип работодателя няма право да ви прави удръжки от работната заплата.

 • Здравейте, г-жо Ноева!
  Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Разбирам, че работодателя няма законово право за удръжки от работната ми заплата, без моето съгласие. Но за да се разделим цивилизовано ще им платя обезщетение пропорционално на сумата за неспазения срок - 10 дни, а не една месечна заплата.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->