Evgenia  Marinkova Evgenia Marinkova Потребител

Данъчна основа при изплащане на обезщетениеЗдравейте,

Осъдих работодателя си за неправомерно съкращаване. Платиха ми присъденото обезщетение в размер на 4 брутни заплати. Забравиха да си удържат обаче данъка. Аз имам ТЕЛК и така имам 660 лв месечно необлагаем доход.

Въпросът е каква е данъчната основата за удържане на данъка на обезщетението? Дали е като се извадят 660 лв или 2 640 лв (4 х 660)?

Къде/ как да проверя дали са го внесли след като съм им го възстановила по сметка и длъжна ли съм да им го върна?Отговори

  • Здравейте,
    Законът за данък върху доходите на физически лица предвижда данъчно облекчение за хората с 50% и над 50% намалена работоспособност, като това облекчение се ползва в месечен и годишен аспект. Ползването на облекчението се изразява в намаляване на месечната данъчна основа с 660 лв, а годишната - с 7920 лв. Във Вашия случай, ако обезщетението си изплаща наведнъж, нищо че е за 4 месеца, данъчната основа може да се намали само с 660 лв, а при подаване на годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ ще можете да ползвате и останалата част от облекчението - до 7920 лв, ако не е ползване през други месеци на годината.
  • Благодаря за отговора.
    Могат ли да ме задължат да им върна парите или това е въпрос на моята добра воля ?
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->