Velko Velikov Velko Velikov Потребител

Дължими данъци при продажба на недвижим имотЗдравейте,

Преди година закупих жилище, което се нуждаеше от ремонт и поради това го закупих на изгодна цена. След това направих ремонт. В момента съм го обявил за продажба, като цената е по-висока от тази, за която го закупих, но близка до тази, която ми излезе след ремонта. Поразрових се и разбрах, че при продажба на имот закупен преди по-малко от три години, аз дължа данък в размер на 10% от разликата от покупната и продажната цена.

Признават ли ми се разходите, които съм направил за строително-ремонтни работи? За голяма част от тях имам фактури, а за друга касови бележки и за малка част никакви документи, които логично си остават за моя сметка.

Предварително благодаря за отделеното време! Успешна работа!Отговори

 • Здравейте,

  Правилно сте се ориентирали, че тази продажба е облагаема. Съгласно чл. 13 ал.1 т.1 от ЗДДФЛ доходът няма да се обложи само ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години.

  Същият закон Ви дава право да намалите облагаемия доход от продажбата, който прествлява положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване на имуществото с 10% нормативно признати разходи.

  Например ако сте закупили жилището за 20 000 лв. и го продадете за 30 000 лв.
  дължимият данък ще е в размер на 900 лв.
  Дължим данък = 10%(30 000-20 000 - 10%(30 000-20 000))

  За справка чл. 13 ал.1 т.1 и чл. 33 от ЗДДФЛ.

  Поздрави,
  Лора Танева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->