Задай въпрос тук
Julia Georgieva Julia Georgieva Потребител

Отчитане на трудов стаж при 4-часов работен денЗдравейте,

Когато имам скрлючен договор за 4-часов работен ден, имам ли право да ползвам програмите за рехабилитация на НОИ и как се зачита прослуженото време за трудов стаж и за пенсия?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат всички лица, които отговарят на условията за участие в програмата. Те трябва да са осигурени за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. Освен това, заболяването им трябва да е диагностично уточнено, за което към съответния момент лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация.
  Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лични инвалидни пенсии. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да не са осигурени и срокът на инвалидност в експертното им решение да не е изтекъл. Считам, че ако отговаряте на горепосочените условия, това, че сте сключили договор на 4-часов работен ден не би следвало да ви ощетява.

  По отношение на втория зададен от вас въпрос:
  За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор. Тъй като Вие работите на непълно работно време допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се заплаща по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време.

  Поздрави,
  Стоян Величков
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->