Розалия Георгиева Розалия Георгиева Кметски наместник

Бременност на кметски наместник със сключен срочен трудов договорРаботя като кметски наместник в малка община. Трудовият ми договор е срочен, сключва се година за година, режимът е по-особен - не става дума за изпитателен срок.

Какви са моите права при бременност?Отговори

 • Здравейте,

  Доколкото разбирам Вие изпълнявате изборна длъжност съгласно определението на КТ и сте назначена от кмета с мандат от една година. След това се провежда нов избор или конкурс.
  При този тип трудови договори Ви се начисляват осигуровки и за фонд „Общо заболяване и майчинство”, което касае вашия въпрос. Ако имате натрупан през годините 12 месеца осигурителен стаж като осигурено лице за този риск, Вие имате право на парично обезщетение за бременност и раждане.
  Относно характера на договора, това че е срочен договор не би трябвало да Ви притеснява. Веднъж получили право на обезщетение за бременност и раждане, Вие имате право да го получавате през целия период (410 календарни дни, от които 45 преди раждането) независимо от това дали е изтекъл срокът или договорът е прекратен.
  Ако след изтичане на този срок не постъпите на работа при друг или същия работодател, няма да имате право на обезщетение за отглеждане на малко дете (до навършване на 2 години на детето).

  Използвана нормативна уредба за отговор на този въпрос – чл. 83 от КТ, чл. 337 от КТ, чл. 4 ал.1 т. 8 от КСО, чл. 48а от КСО, чл. 52 от КСО.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->