Зимфира Димитрова Зимфира Димитрова Потребител

Изплащане на лихва за заем от физическо лицеПри изплащане в ООД на лихва за заем от физическо лице, трябва ли да бъде удържан данък и трябва ли да се издаде служебна бележка, ако данък не бъде удържан?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  Ако българска фирма изплаща доход на местно физическо лице, то данък не се удържа. Издава се служебна бележка на основание чл.45 ал.7 от ЗДДФЛ и изплатеният доход от лихви се включва в справката по чл.73 от ЗДДФЛ.
  Когато получател на дохода от лихви е физическо лице, което не е местно за България, се удържа данък при източника, който се декларира с новата декларация по чл.55 от ЗДДФЛ.
 • Здравейте,

  По същата тема... как трябва да бъде документирано изплащането на лихва по заем от физическо лице, така че същата да бъде призната като разход?

 • Здравейте,

  Дали заемът, който ползва Вашата фирма, е взет от физическо лице или от юридическо лице не влияе на признаване на лихвата за данъчни цели. Ако в Договора за заем е уговорена лихва, то разходът за лихви винаги ще бъде признат. изплащането на лихвата се документира със служебна бележка на основание чл.45 ал.7 от ЗДДФЛ и изплатеният доход от лихви се включва в справката по чл.73 от ЗДДФЛ.

  Поздрави,
  Игор Жеков
 • Здравейте,

  Казвате "Ако в Договора за заем е уговорена лихва".
  Чета доста коментари по темата със заемите, както от счетоводители, юристи, така и от НАП, че ако едната или двете страни по договора са търговски дружества, тогава заемът не може да бъде безвъзмезден, което от друга страна е позволено от ЗЗД.

  Как бихте коментирали това, задължително ли е уговаряне на лихва или не?

  Поздрави,
  И.Черешаров
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->