Георги Бухларски Георги Бухларски Потребител

Работодател отказва да прекрати трудов договорСъпругата ми е ползвала отпуска си по майчинство, както платен така и неплатен, и се обърна към работодателя си с молба да бъде съкратена, за да може да излезе на борсата (още повече че длъжността на която е работила е вече закрита). Беше и категорично отказано.

Получава се парадокса че нито една от двете страни не желае да продължи трудовия договор, но въпреки това от фирмата и предлагат друга длъжност, която не ни устройва, само и само да не се стигне до съкращение. Имаме основателно притеснение че съпругата ми ще бъде подложена на натиск да напусне сама дори и да приеме незадоволителната оферта на фирмата.

При положение че тя няма никакво намерение да иска обезщетение, защо работодателят отказва да я съкрати? Има ли легална форма да бъде заставен?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Ако служител бъде съкратен по чл. 328 ал.1 /т.1,2 или 3/, както съпругата ви желае работодателят е длъжен да изплати обезщетение още една брутна заплата, независимо дали тя дали има намерението да си го иска или не. Давността на срока за изплащане на обезщетението по чл.222 ал.1 от КТ е тригодишен.
  Разбира когато се уговаря промяна на длъжността или друга част от трудовото правоотношение без съгласието на работника, то не може да се осъществи.
  Работодателят спрямо своите икономически изгоди има пълното право да решава и променя каква ще е бройката и вида на щатните длъжности в повереното му предприятие.
  Когато няма съгласие и от двете страни се получава едностранно прекратяване на взаимоотношенията, независимо коя от страните ще го предяви първа.
  Има и една подробност, която ще добавя, че работодателя няма право да съкрати служителка, която е майка на дете до 3 годишна възраст без да е поискала разрешение на Инспекцията по труда.
  Ако и вашият случай е такъв, боже би просто не искат да го правят.

  Поздрави!

  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->