ЯНА ГЕОРГИЕВА ЯНА ГЕОРГИЕВА рекламен консултант

Намалено работно време на майка с дете до 3 годиниЗдравейте,

Майка съм на дете до 3 годишна възраст. Работодателят предлага на всички служители да преминат на 4-часов работен ден, поради пред-фалитно състояние.

Мога ли да откажа и какви ще са последствията ?
Могат ли при отказ да премина на 4-часов работен ден, да ме уволнят без право на обезщетение?Отговори

  • Здравейте,
    За да съм по-точна в изказването си ще вметна разликата между:
    1. преминаване на непълно работно време по чл.138 от КТ. Тук страните се уговарят по взаимно споразумение за преминаване на намалено работно време. Тук зависи от изключително от волята на страните. Като те определят и продължителността и разпределението на непълното работно време.
    2. преминаване на непълно работно време по чл.138А от КТ. Непълното работно време се въвежда едностранно от работодателя със заповед, като не е нужно подписване на допълнителни споразумения с работниците. Различното тук е, че закона слага ограничение на продължителността на намалено работно време - то е до три месеца за една календарна година. Така действат работодателите когато им се намалява драстично обема на работа. То е много сходно като освобождаването на работник при свиване на обема по чл.328 ал.1 т.3 от КТ. Ако ви освободят на горепосоченото основание ще имате право на една брутна заплата за обезщетение за оставане без работа.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->