Валентин Власев Валентин Власев Потребител

Некоректен работодателЗдравейте,

Казвам се Валентин Власев на 26 години съм от гр. Пловдив. Преди 3 месеца започнах работа на срочен трудов договор с изпитателен срок 6 месеца. В последствие се оказа че предлаганата работа е много тежка и не отговаря на истината, реших да подам молба за напускане. Когато отидох с молбата при управителя, той ми каза че няма да ме кара да работя през цялото предизвестие а само докато си намери човек. Казах му, че имам здравословни проблеми и не мога да продължавам с тази тежка работа. Намериха си човек, обучиха си го, и тази седмица трябваше да изляза болничен за да ходя по доктори. Взех болничен лист за цялата седмица.

Днес ме заплашват да съм ходел на работа, защото ще ме уволнят дисциплинарно. Това мен много ме притеснии затова търся помощ от Вас.

Моля Ви да ми помогнете!Отговори

 • Здравейте,
  Дисциплинарното уволнение е най-тежкото което работодателят може да наложи.
  Причините при които се налага такова уволнение са следните:
  Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
  1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
  2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
  3. системни нарушения на трудовата дисциплина;
  4. злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
  5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
  6. участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
  7. други тежки нарушения на трудовата дисциплина.
  Има цяла процедура за налагане на дисциплинарно уволнение. Трябва да има доказателствени материали, свидетели, трябва да ви искат и вашите писмени обяснения за извършеното провинение.
  Обикновено дисциплинарните наказания винаги могат да се оспорват в съда ако няма достатъчно доказателства и не е спазена изцяло процедурата.
  Имайте предвид, че ако още сте в изпитателен срок могат да ви освободят по всяко време, щом работодателя прецени но основанието ще е вече съвсем различно от дисциплинарното.

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->