nadejda dimitrova nadejda dimitrova Потребител

Имам ли право на майчинствоРаботя като заместващ учител по чл.325. Pри забременяване ще имам ли право на майчинство и колко време?Отговори

 • Здравейте,
  Щом сте по заместване, следва да сте на срочен трудов договор, който се прекратява без страните да си дължат предизвестие със завръщана на замествания на работа по чл.325 ал.1 т.5 от Кодекса на Труда. Така вие не попадате под закрила при уволнение по чл.333.
  Имате право на парично обезщетение за бременност и раждане ако имате 12 месеца осигуряване за фонд "Общо заболяване и майчинство". Срока за получаване на обезщетението е 410 календарни дни, 45 от които преди раждането/чл.50 ал.1 от КСО/.
  Ако сте удостоверили пред работодателя с болничен лист, че вече сте в период на 45 дни преди раждане, тогава при прекратяване на срочния ви договор ще имате право да продължите да получавате обезщетението за бременност и раждане до 410-тия ден./ чл.52 от КСО/
  А работодателят ще има задължението да представя пред НОИ останалите болнични листове и декларации необходими за подаване за получаване на обезщетението.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->