Йорданка Терзийска Йорданка Терзийска счетоводител

Осигуровки по граждански договор1. Какви осигуровки трябва да се платят по Граждански договор когато лицето не работи и е на борсата, където му се изплаща възнаграждение като безработен?

2. На същото лице полагат ли му се командировъчни и пътни, когато пътува със собствен автомобил?Отговори

 • Здравейте,
  1.Ако сте на граждански договор от брутната сума, която ви е по договор:приспадате процента нетно признатите разходи и осигурителната сума която получите трябва да е под минималната работна заплата. В този случай няма да има нужда от осигуровки , а ще ви бъде начислен 10% ДДФЛ.
  Ако сумата е по-голяма от минималната работна заплата, тогава вие ще сте задължен да се осигурявате по чл. 4 от КСО.
  Губите и правото да получавате обезщетение за безработица за периода, в който сте полагали труд по гражданския договор /чл.54д ал.1 т.1 от КСО/. След това в седем дневен срок може пак да се регистрирате.
  2.Допуска се при командировка в страната да се ползва и лично МПС, като на лицето се заплащат пътни пари в равностойност на използваното гориво по най-ниския икономичен вариант даден от производителя на МПС-то.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • Ако лицето купува гориво с фактури на името на фирмата и попълва пътни листа , горивото с право на данъчен кредит ли е за фирмата?

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->