Nadia Parvanova Nadia Parvanova Нова звезда Потребител

Отказ за изплащане на обезщетение при пенсиониране, поради прекъсване на трудовия стажМайка ми работи в Български пощи от 1986 до 2011 без прекъсване. След това заминава за Израел, където работи до 2008-ма. През този период аз бях на нейното работно място. След завръщането си през 2008-ма отново пое работното си място и работи без прекъсване до 2013-та. През юни излиза в пенсия с уверение, че ще и бъдат изплатени парични обезщетения за всяка изработена година в компанията. Месец след пенсионирането и бе съобщено, че обезщетение не може да бъде изплатено, тъй като има прекъсване от 7 години по нейно желание.


Какво може да се направи и към кого да се обърнем за помощ?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  В Кодекса на труда чл.222 ал.3 се регламентира изплащане на еднократно обезщетение от работодателя независимо по кой член е прекратяването на трудовия договор, ако лицето е достигнал необходимия му осигурителен стаж и възраст за пенсия. Размера на обезщетението е две брутни заплати, а ако лицето е работило при работодателя без прекъсване последните десет години-тогава има право на шест брутни заплати.
  По вашия случай, ако правилно съм разбрала лицето не е достигнало и възрастта за пенсия. Според мен лицето е добре да поиска от последния си работодател да му изготви УП-1 :формуляр за подаване на документите в НОИ за пенсиониране. Заявлението се подава до работодателя в 2 екземпляра, като единия остава за вас с входящ номер и дата. Изготвянето по закон е 14 дневен срок от датата на входиране /КСО чл.5 ал.7 т.2/. Лицето ще трябва да предостави на работодателя всички документи свързани с трудовия и осигурителения му стаж, за да може да се опишат. След това всички документи УП-1 и заповедта за прекратяване подава документите в НОИ. Ако няма право за пенсиониране НОИ ще ви дадат официално писмо, имате ли право на пенсия или не и колко още не ви достига.
  Има и друга възможност в нашите офиси да получите квалифицирана информация от Правния ни отдел.
  Ако считате, че ще си търсите правата институцията занимаваща се с трудово-правни нарушения е Инспекцията по труда.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->