Елка Петрова Елка Петрова охрана

Удържат ми от заплатата за платен годишен отпускРаботя в частна охранителна фирма като охрана в голяма търговска верига. Ставката ми е по 1.50 на час, на 9-часов работен ден. Но ежемесечно ми удържат и по 32 лв. за платен годишен отпуск, освен осигуровките, които са около 22%. И така получавам по 237 - 245 лв. на месец.

Правомерно ли е това? Не съм чула другаде да удържат пари от заплатата за платен отпуск. Още повече като поискам отпуск ми казват да си търся заместник и така и не зная дали ще си получа парите.

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Всеки работник или служител, работещ на трудов договор има право на платен годишен отпуск в размер на най-малко 20 дни.

  При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск от предходни години, правото за който не е погасено по давност.

  Работодателят няма никакво основание и право да прави такива удръжки от заплатата Ви. Бих Ви посъветвал да потърсите правата си като се обърнете към Инспекцията по труда или по съдебен ред.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 155 и чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Здравейте,
  Платеният отпуск е не по-малко от 20 работни при пълно работно време /чл.155 ал.4 от КТ/Освен това той се заплаща от работодателя. Не може да ви удържат пари от работната заплата на такова основание.
  Ако считате, че неправомерно ви се правят удръжки- поискайте си фишове за работната заплата за последните 4-5 месеца, за да видите за какво ви се удържа.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->