веска василева веска василева Потребител

Срок за изплащане на обезщетение по чл.220Здравейте,

От 19.07 имам връчена заповед за съкращаване по чл.328, ал.1, т.2 от Кодекса на труда. В заповедта ми пише, че ще ми бъдат изплатени обезщетения по чл.220 и чл.224. Счетоводителката ми казва че ще бъдат изплатени най-рано през ноември.

Има ли законов срок за изплащането? Към кого да се обърна за съдействие, защото не мога да чакам толкова дълго време? Ще имам ли проблем в Бюрото по труда?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,
  Щом имате заповед по чл.328 ал.1 т.2 имате право на следните обезщетения:

  1. По чл.220 ал.1 от КТ за срока за неспазеното предизвестие от работодателя ако ви освободи по-рано. Изплаща се при прекратяване на трудовите отношения.
  2. По чл.224 ал.1 от КТ за неизползвания платен годишен отпуск. Получава се при прекратяване на трудовия договор.
  3. По чл.222 ал.1 от КТ - обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец или ако служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок. Изплаща се един месец след прекратяване на трудовия договор. Работникът трябва да докаже с копие от трудовата книжка, че не е започнал работа или е на по-ниско заплащане и заявление, че желае за му бъде изплатено обезщетението.

  В случай, че не ви бъдат изплатени навреме обезщетенията може да се обънете към Инспекцията по труда.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • здравейте,обърнах се към Инспекцията по труда,но от там ми казаха ,че нищо не могат да направят.има ли друг начин освен чрез съда?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->