milena popowa milena popowa Потребител

Пенсиониране по болест на самоосигуряващо се лицеИскам да заверя осигурителната книжка на самоосигуряващо се лице за 2013 година до м 06 2013 включително, за да може от пенсионното да и отпуснат пенсия. Лицето фактически се пенсионира по болест и не спира дейност, ще внася само здравни осигуровки. Ако правилно разбрах, в НАП вече за 2013 год не подавам декларация за прекъсване и започване на осигуряването.

От датата на излизането на решението на пенсионното ли за размера на пенсията аз почвам да внасям само здравни осигуровки и как ще се заверява осигурителната книжка на лицето по нататък?

От пенсионното искат осигур книжка на лицето да е заверена и за м 06 2013. После какво правя?Отговори

 • Здравейте,
  От датата на излизане на решение за отпускане на пенсия, започвате да внасяте само здравни осигуровки, ако лицето не желае да се осигурява за пенсия.

  Осигурителната книжка на лицето не се заверява ако не внасяте осигуровки за ДОО- фонд Пенсии.

  Осигуровките трябва да са платени до определената дата в м.юни / както са ви казали в пенсионния отдел на НОИ/ и декларация образец №1 да е подадена до тогава.

  С осигурителната книжка, платежните за осигуровките, пълномощно от самоосигуряващия се и копие от решението на ТЕЛК отивате в НОИ при заверяващ Инспектор и заверявате документа.

  Успех и поздрави!

  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->