Петър Зигфрид Петър Зигфрид Потребител

Сключване на ТД по време на предизвестие за прекратяване на друг ТДЗдравейте,

При сключен анекс към трудовия договор в който е упоменато, че друг договор може да се сключва само след разрешение на настоящия работодател, дали така продължава да стои въпроса ако по основния ТД тече предизвестие за прекратяване и междувременно се сключи ТД с друг работодател, който да влиза в сила малко преди изтичане срока на предизвестието? Да се има предвид факта, че трудовата книжка е в работодателя.

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Не би следвало работодателя по основния трудов договор да има претенции, че ще сключите нов договор, докато тече предизвестието Ви. Все пак той е уведомен писмено за решението ви да не работите повече.
  Кодекса на труда ви дава право да не отработите целия срок на предизвестието, но ще дължите обезщетение към работодателя си в размер на брутно трудово възнаграждение изчислено пропорционално за оставащото време от предизвестието, което не сте отработили при него./чл 220 ал.2 от КТ/.

  Имайте предвид, че трудовата книжка се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея. При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя
  /чл. 348 ал.3 и чл. 350 ал.1 от КТ/.

  Поздрави!
  Адриана Ноева • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->