Дона Балканска Дона Балканска Център за професионално обучение " Интелект " - град Пловдив Счетоводител

Попълване на Декларация по чл.55 ал,1 от ЗДДФЛМоля обяснете ми като на обикновен гражданин, какви реквизити се попълват в Декларация по чл.55 ал,1 от ЗДДФЛ? Не мога да вържа законите и членовете от тях и не мога да подам декларацията правилно.Отговори

 • Здравейте,

  Това е декларация, която се подава от лица, платци на доходи - съответно задължени да удържат данък върху тези доходи или лица, които са задължени сами да внасят авансово своя данък ( пр. адвокати ) .

  В първата и втората част на декларацията се попълват данни на лицето, което е задължено да я подава.

  В част 4 са различните основанията, на които са изплатени доходи и е дължим / удържан данъка .

  Ако имате по - конкретно питане относно вида доход, който искате да декларирате - моля пояснете.

  Поздрави,
  Ивелина Георгиева
 • Здравейте, бих искала да попитам при плащане само на здравни и за бременност осигуровки, но без реален доход, как се попълва тази декларация. Аз съм се регистрирала, като упражняваща свободна професия, но за момента само си плащам осигуровките. Трябва ли задължително да декларирам доход и да попълвам тази декларация и как да я попълня. Данъка е процент от дохода, но в моя случай, какво се прави?

  Благодаря
  Надя Йорданова
 • Здравейте г-жо Йорданова,
  Декларация по чл. 55, ал. 1 се подава за дължими данъци, т.е. получен е някакъв доход, който следва да декларирате и да се посочи дължим данък, спрямо дохода. Ако няма доход, няма да има и дължим данък, няма да следва да се подава и тази декларация.
  До колкото разбирам Вие се самоосигурявате, без да сте получили доход за периода. В този случай няма нужда да попълвате тази декларация.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->