Ивелина Иванова Ивелина Иванова счетоводител

Документиране на разходи за експлоатация на фирмен автомобилЩе се признават ли за данъчни цели разходите за гориво и други за автомобил, с който се извършва транспорт до местоработата? Какви са необходимите документи и нормативна база?Отговори

 • Здравейте,
  има варианти, в които разходите за гориво за транспорт от местоработата до местоживеенето се признават за данъчни цели, но трябва да са спазени определени изисквания и условия.
  Документирането обикновено става с пътни листи, а относно признаването на разходите - основно изискване е да са документално обосновани, т.е. да има фактури за тях. Нормативната база, която се прилага е ЗКПО и ЗДДС.
  В balans.bg има подобни въпроси и статии по темата, може да ги прегледате и ако възникнат допълнителни въпроси, отново да ни пишете.

  http://www.balans.bg/971-transport-ot-mestojiveene-do-mestorabota/
  http://www.balans.bg/3031-pytni-razhodi-do-mestorabota/
  http://www.balans.bg/3049-danychno-tretirane-na-pytnite-razhodi-do-mestorabota/

  Поздрави,
  Доника Маринова

 • Здравейте.Мисля, че трябва да поясня нещо относно ползването на автомобила.Фирмата има магазин за мебели в град, който се намира на 25 км от местоживеенето.С този автомобил всеки ден пътуват собственика със едно лице, което е по трудов договор.Освен това обаче автомобила ще се ползва и за транспорт на мебели до клиенти.
 • Здравейте,
  съгласно чл. 70, ал.3, т.2 от ЗДДС ще може да ползвате данъчен кредит за транспортното обслужване от местоживеене до месторабота и обратно е за целите на извършване на икономическата дейност на дружеството.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->