Златинка Първанова Златинка Първанова Потребител

Забавяне по пенсиониранеЗдравейте,

Имам около 39 год. трудов стаж (над 32 български и над 5 год. в чужбина.) Документите си за пенсиониране подадох на 19.07.2013г. Оказа се, че за стаж от 7 месеца нямам подпис на директора и се налага издирване в Архив гр. Тетевен. Изпратих заявление на 02.08.2013г. Стажа ми в чужбина е потвърден, но до момента не е получен отговор от гр. Тетевен. Не ми изплащат дори минималният размер, тъй като българският ми осигурителен стаж може да не покрие минималната пенсия. Поне така ми обясниха от НОИ. Питането ми е:

Законно ли е и до кога законно могат да ми забавят изплащането? Защото ми обясниха, че най-рано мога да получа някакви пари след 20.10.2013г., а най-сигурно след 20.11.2013г.Отговори

  • Здравейте,
    От 09.04.2013 има нова промяна в Наредбата за пенсиите чл.1 ал.5, където е казано, че при прието заявление с нередовни и/или липсващи документи, които не могат да бъдат поправени или набавени служебно, служителят от териториалното поделение на НОИ уведомява лицето за неизправностите с препоръчано писмо с обратна разписка в 15-дневен срок. Когато в 2-месечен срок от датата на уведомяването те не са отстранени, длъжностното лице, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване, издава разпореждане въз основа на наличните редовни документи и на данните подадени от осигурителите за осигурителния доход, осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване.

    Във вашия случай следва да вземете предвид, че тече срок от два месеца за набавянето на необходимия документ от датата, на която официално сте уведомена, че имате нередност в него.

    Поздрави!
    Адриана Ноева


  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->